Een baan als Cloud Consultant bij HSO, dat lag voor Nick Nieuwenhuis tijdens zijn studie Facility Management aan de HAN niet voor de hand. Via verrassende paden en met een flinke dosis ambitie en creativiteit kwam Nick na een stage in het Cloud Transformation team terecht. En daar vond hij razendsnel zijn plek, ook bij de klant aan de (virtuele) tafel. In deze blog vertelt hij er meer over.

Van een stage bij HR, naar een baan in IT consultancy

Nick: “Facility Management gaat over het faciliteren van medewerkers in een organisatie. Welke voorzieningen heb je nodig en welke processen daaromheen, zodat mensen hun werk zo goed en zo veilig mogelijk kunnen doen. Het is een onderdeel van de bedrijfskunde, waarin de mensen kant centraal staat. Dat is ook de kant die me altijd al het meest interesseerde. Ik heb een meewerkstage gelopen op de HR-afdeling van Arcadis, omdat ik op HR-gebied mijn kennis wilde verbreden. Toen ik in het vierde jaar mijn afstudeerstage ging doen wilde ik daarin ook het liefst weer een combinatie tussen Facility Management en HR.

Een goede vriend tipte me over HSO, waar hij al aan het werk was. Ik kende het bedrijf nog niet maar Olivier was zo enthousiast, dat ik contact heb gezocht. Er was meteen een klik met het HR-team, maar we moesten wel even puzzelen hoe ik het meeste waarde kon toevoegen voor HSO én een afstudeeronderzoek kon doen dat aansloot bij mijn studie. Uiteindelijk heb ik een voorstel geschreven hoe HSO het facilitair management in de toekomst optimaal kan inrichten. Daarnaast heb ik onder andere geholpen met het inrichten van Dynamics 365 Talent binnen HSO. Dit was mijn eerste aanraking met IT-consultancy, en ik werd er erg enthousiast van. Ik wilde hier meer van weten.

De moderne, digitale werkplek draait om faciliteren

Tijdens mijn stage kwam de vacature voor het IT cloud traineeship in het Cloud Transformation team voorbij. Dat leek me echt te gek. Want dat ik niet verder wilde studeren, daar was ik inmiddels wel achter, en een traineeship biedt de kans om praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd veel vakkennis op te doen. Met dit traineeship kon ik bovendien een goede link leggen met mijn studie. Immers de moderne, digitale werkplek in de cloud draait ook om het faciliteren van medewerkers. Ik ben me verder gaan inlezen, met mensen gaan praten en heb toen de officiële sollicitatiegesprekken gevoerd.

De link die ik legde tussen Facility Management en de cloud-based Modern Workplace, triggerde directeur Paul Vos en de rest van het team. Zij zagen hierdoor ook op korte termijn mogelijkheden voor mij, dus ik werd aangenomen.

Direct handen uit de mouwen

Mijn traineeship verliep wel anders dan gepland, door de Covid-19 uitbraak. Als HSO zijn we heel snel na het ingaan van alle maatregelen begonnen met het geven van trainingen in Microsoft Teams, aan collega’s, klanten en andere geïnteresseerden. Hier heb ik meteen mijn hand voor opgestoken, want ik had zelf al ervaring met Teams opgedaan tijdens mijn stage. Na de eerste weken, toen alle activiteiten rondom Teams over hun hoogtepunt heen waren ben ik gestart met een klantproject: het ontwerpen van een communicatieportal/het intranet voor Mustad Hoofcare. Best een technische uitdaging en meteen ook een internationale klant. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ik direct van toegevoegde waarde kan zijn. Inmiddels heb ik dit project afgerond en ben ik aan de slag met allerlei Microsoft-trainingen en certificeringen. Ondertussen ben ik ook bij het volgende internationale klantproject betrokken.

Het Cloud Transformation team is groeiende en er werken hele ervaren collega’s met veel kennis waar ik veel van leer. Doordat iedereen thuis werkte was de start in het team wel anders, omdat ik mijn teamgenoten nog niet allemaal persoonlijk had ontmoet toen we losgingen met onze trainingen en ons ‘crisis-aanbod’. Inmiddels is dat gelukkig veranderd en kan ik vanuit huis mijn werkzaamheden goed doen en onderhoud ik voldoende contact met mijn collega’s.

Wat mij erg aanspreekt in het team en in de opdrachten die we doen bij klanten is de link met de Modern Workplace: medewerkers digitaal faciliteren om hun werk overal en op elk moment te doen. Een breed thema dat ik oorspronkelijk ken vanuit mijn studie, waar het ‘Het Nieuwe Werken’ wordt genoemd. De Modern Workplace verbindt mensen, applicaties en de onderliggende IT-infrastructuur. Dat vind ik leuker dan dat ik me focus op één applicatie. De verbinding spreekt me aan.

Kom jij ook stage lopen in IT bij HSO?

Wat ik bij HSO verder waardeer is dat initiatief en creativiteit worden beloond. Als je kansen ziet en je hand opsteekt, dan mag je die pakken. Ik had niet verwacht dat ik zo snel tijdens en na mijn stage zoveel zou kunnen bereiken in IT. En daarbij heeft mijn stage echt enorm geholpen omdat je kennismaakt met zoveel meer mogelijkheden. Ik raad anderen dan ook zeker aan om stage te lopen bij HSO! Met een proactieve houding kan je meer bereiken dan je van tevoren ooit had gedacht.

Ook stage lopen bij HSO? Neem eens contact op met Brigit