Suzanne Schaapman maakte onlangs de overstap van het marketingteam naar het Analytics Services team van HSO. Van contentmanager naar data analist: een move die je niet vaak ziet. In deze blog vertelt Suzanne over haar motivatie voor deze carrièreswitch, hoe ze dit aanpakte en over eerste ervaringen met haar nieuwe baan. Mede mogelijk gemaakt door HSO!

“Ik heb een brede achtergrond in marketing, communicatie en PR. Na mijn studie Nederlands kwam ik bij toeval terecht in een marketingcommunicatie functie bij Rituals, toen nog in de start-up fase, met welgeteld één winkel en een webshop. Hierna werkte ik bij een PR-bureau en vervolgens ging ik aan de slag als manager investor relations en corporate communicatie bij een beursgenoteerd IT-bedrijf. Zo belandde ik in de wereld van Microsofttechnologie.

Daarom startte ik de reis van marketing naar BI

Ik heb een aantal jaar mijn eigen tekst- en communicatiebureau gehad en werkte veel voor IT-bedrijven. De vertaalslag maken van technologie naar een leesbare en aantrekkelijke tekst vond ik altijd weer een mooie uitdaging. Doorvragen, door alle wollige afkortingen en jargon heen prikken, tot ik het echt begreep en helder kon verwoorden voor de lezer. HSO was één van mijn opdrachtgevers en ik vond het een fijn bedrijf met leuke mensen. Na een aantal jaar als éénpitter wilde ik graag weer deel uitmaken van een team, ergens ‘bij horen’, betrokken zijn. Dat vond ik bij HSO, waar ik in het marketingteam de vaste contentkracht werd. Klantverhalen, blogs, whitepapers, nieuws, interviews met collega’s, partners, social media… dat was mijn dagelijks werk.

In het team had ik het erg naar mijn zin, maar ik miste wel steeds meer de uitdaging in mijn werk. Ik merkte dat ik als tekstschrijver niet meer kon groeien of ontwikkelen. Ik liep al een tijdje rond met het idee om mezelf om te scholen en datatechnologie trok me erg aan. Ik vond en vind het superinteressant wat datatechnologie aan kansen en mogelijkheden biedt. En tegelijkertijd bleef het iets heel abstracts. Modellen, code, query’s, api’s… ik had er blogs en whitepapers over volgeschreven, maar hoe werkt dit nou echt? En zou ik in staat zijn om me dit eigen te maken?

Volop ontwikkelingsmogelijkheden bij HSO

Ik stuitte op een opleidingstraject speciaal gericht op vrouwen die zich willen omscholen tot data professional, in samenwerking met Microsoft. Maar, bedacht ik toen, HSO zou me dit ook moeten kunnen bieden. HSO heeft immers de Academy en de mogelijkheid om volop trainingen te volgen en certificeringen te halen. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en mijn idee voor te leggen aan mijn manager. Die raakte zijn tekstschrijver weliswaar liever niet kwijt, maar hij stond er tegelijkertijd direct voor open om te helpen deze overstap mogelijk te maken. Ook de directeur van het Analytics Services team was enthousiast. Samen zijn we in gesprek gegaan wat voor rol bij me zou passen en hoe we mij daar zo snel mogelijk voor klaar zouden kunnen stomen. Zo gezegd, zo gedaan!

Razendsnel leren in de praktijk

Inmiddels ben ik bezig met het halen van een aantal Microsoft certificeringen, maar wat ik veel leuker vind is dat ik direct op projecten ben ingezet. Zo leer ik in de praktijk over het ontwikkelen van een database en een datamodel in Power BI, en vervolgens het opbouwen van de rapportages. Welke visuals kies je, wat zijn hiervoor de best practices, wat is relevant voor verschillende eindgebruikers. Ik zit regelmatig naar oplossingen te googelen, tutorials op youtube te kijken en ik ben vooral heel blij dat ik kan delen in de kennis en kunde van mijn collega’s. Dus de uitdaging waar ik naar op zoek was, die is er zeker! Daarnaast ben ik in een ontzettend leuk team terechtgekomen en is iedereen super behulpzaam.

Communicatieve vaardigheden en ervaring komen goed van pas

Uiteindelijk is het doel dat ik doorgroei naar de rol van BI consultant. Dan is het uiteraard belangrijk dat ik de achterliggende technologie begrijp en weet hoe je een IT-project runt. Maar juist in deze rol komen ook mijn eerder opgebouwde kennis en ervaring goed van pas. Mijn nieuwsgierigheid en communicatieve vaardigheden zijn een voordeel als ik klanten bevraag op hun datastrategie. Welke inzichten hebben ze daadwerkelijk nodig om betere resultaten te behalen, beter en sneller te kunnen sturen of om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen? Vervolgens de vertaalslag maken naar de technologie en zo organisaties verder brengen, daar heb ik enorm veel zin in. In een volgende blog vertel ik graag meer over deze reis!”

Contact?

Wil je meer weten over mijn overstap, of overweeg je om je te laten omscholen naar een IT-functie, of meer specifiek, richting data analytics? Neem gerust contact met me op, via sschaapman@hso.com.

Connect via LinkedIN