Data verzamelen bleek tijdens zijn studie Biologie en stage aan de Wageningen Universiteit een stuk minder uitdagend dan data verwerken. Dit inzicht bracht Axel Kuil na zijn studie en eerste werkervaring in de richting van een baan in de ICT, meer specifiek in de richting van data analytics. Na zijn traineeship data science werkt Axel inmiddels als junior consultant in het Business Analytics team van HSO.

Axel, kun je wat meer vertellen over wat je werk inhoudt?

“Ik werk inmiddels ruim een jaar bij HSO in het Business Analytics team. Binnen ons team is er een groep die zich met de back-end van datavraagstukken bezighoudt, met systemen als databricks, datafactory en SQL, en een groep die meer aan de voorkant werkt, met bijvoorbeeld Power BI en analyses services. Ik werk vooral aan de back-end. Ik zorg er bijvoorbeeld voor het ontsluiten van data uit de bronsystemen. Vervolgens transformeren we de data in SQL of databricks. De transformatie zorgt voor een logische structuur in de data zodat deze in de front end makkelijker verwerkt kan worden tot een inzichtelijk model.”

Hoe ben je na je studie Biologie eigenlijk in het HSO traineeship data science belandt?

“Tijdens mijn studie had ik al wat programmeren geleerd en in mijn stage zag ik collega’s elke dag handmatig data verwerken en ik dacht, dat moet toch anders kunnen? Zo bouwde ik mijn eerste modellen voor het verwerken van data en ik kwam erachter dat ik dat erg leuk vond. Op zoek naar een baan heb ik gekeken of ik werk in mijn vakgebied zou kunnen doen bijvoorbeeld bij kas- of tuinbouwbedrijven, maar dat bleek in de praktijk niet uitdagend genoeg. Toen ben ik op zoek gegaan naar een IT-traineeship. HSO sloot met het traineeship data science het beste aan bij wat ik wilde leren en wilde doen.”

En, hoe bevalt het tot nu toe?

“Erg goed! Ik ben mijn traineeship gestart met een aantal weken masterclass waarin je heel gestructureerd nieuwe kennis opdoet. Daarna ben ik op kantoor aan de slag gegaan met mijn eerste set oefendata. Modellen nabouwen,en zelf oefenen met het maken ervan. Al snel ging ik meewerken op klantprojecten, begeleid door ervaren dataconsultants. Daar heb ik superveel van geleerd en inmiddels draai ik als junior consultant mee op projecten.

Ik blijf continu bijleren. Op nieuwe projecten maar ook door zelfstudie. Als ik in projecten dingen tegenkom die ik verder uit wil zoeken of wil verbeteren dan verzamel ik die en op momenten dat het rustiger is krijg ik alle ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Ik heb een vaste begeleider, maar wat ik fijn vind aan ons team is dat je heel gemakkelijk aan iedereen vragen kunt stellen en van elkaar leert. De mensen zijn heel verschillend en dat is juist leuk. Er is een hele informele sfeer.”

En heb je bepaalde ambities bij HSO?

“Nu ik op steeds meer projecten meedraai merk ik dat ik meer inzicht krijg in de businesskant. In het begin zag ik vooral die bak willekeurige gegevens, maar nu probeer ik steeds beter te begrijpen waar de informatie vandaan komt en waar de data voor staan. Dat helpt weer bij het maken van de juiste keuzes voor het datawarehouse en het schrijven van de query’s. Die kant wil ik nog verder ontwikkelen.”

Heb je tips voor mensen die net als jij geen IT-achtergrond hebben maar wel de stap naar een ICT-bedrijf overwegen?

“Je leert tijdens het traineeship data science alles wat nodig is over de technologie ‘on the job’, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het is wel belangrijk dat je IT echt leuk vindt en dat je er daadwerkelijk interesse in hebt. Dan krijg je bij HSO alle mogelijkheden om het vak te leren.”

Bekijk huidige traineeships    Meer verhalen