Hilde van der Meulen startte na haar studie en een jaartje reizen als junior consultant bij HSO. Inmiddels werkt ze als lead consultant bij HSO Project Services en is ze na ruim zes jaar nog steeds niet uitgekeken op haar werk. De hoogste tijd om haar te vragen wat haar werk zo boeiend maakt en hoe ze zich blijft ontwikkelen.

Hilde, je werkt inmiddels al ruim zes jaar bij HSO. Ook al is het al even geleden, kun je toch nog vertellen waarom je destijds voor HSO gekozen hebt?

“Na mijn opleiding (Management, economie en recht) en een aantal IT-gerelateerde stages werd ik al benaderd door HSO. Ik ben toen eerst nog een jaar gaan reizen, maar daarna heb ik zelf HSO benaderd. Want zowel werken in de IT als deze organisatie spraken me wel aan. Ik ben toen gestart als junior consultant. Je wordt in principe breed ingezet, maar de meeste van mijn opdrachtgevers zitten in de groothandel, distributie en retail. Inmiddels ben ik, via medior en senior consultant, sinds kort werkzaam als lead consultant.”

Gefeliciteerd! Dat klinkt als een mooie stap. Kun je iets vertellen over de inhoud van je werk?

“Als lead consultant is het bewaken van de kwaliteit van het project een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik overzie het hele ICT-landschap en zorg voor een goede borging van de integrale oplossing.”

Wat maakt dat je nog steeds zo enthousiast bent over je werk bij HSO?

“Ik heb altijd veel ruimte gekregen om meer te doen dan alleen projecten draaien. Zo heb ik ook nieuwe medewerkers begeleid en gecoacht en meegedraaid in allerlei interne projecten. Maar ook trainingen verzorgt bij klanten. Die afwisseling maakt dat ik me steeds kan blijven ontwikkelen.

Ook persoonlijk sta ik bij HSO nooit stil. Ik heb niet alleen aan mijn technische skills kunnen werken, maar ook aan mijn persoonlijke vaardigheden. Binnen het HSO Young Professional programma werk je met name aan je ‘soft skills’: je competenties en persoonlijk leiderschap. Want weliswaar heeft ons werk een technische kant, maar communicatieve vaardigheden en bijvoorbeeld overtuigingskracht zijn minstens zo belangrijk.”

Jouw baan draait dus om meer dan alleen technologie?

“Als functioneel consultant moet ik enerzijds de processen bij de klant echt doorgronden en vervolgens de vertaalslag kunnen maken naar het systeem. Daarbij is de technische component zeker belangrijk. Maar daarnaast besteed ik zeker net zoveel tijd aan afstemming, het motiveren van het team, kennis overdragen, de klant meenemen in het project. Hierbij zijn communicatieve vaardigheden heel belangrijk.”

Hoe zorg jij voor een goede werk-privé balans?

“Projectgericht werken neemt nu eenmaal pieken en dalen met zich mee, wat het vinden van de juiste balans best lastig maakt. Ik kan de pieken goed aan, maar daarin heb ik wel geleerd om steeds beter mijn grenzen aan te geven. Het prettige is tegelijkertijd dat ik zelf in control ben van mijn eigen agenda. Ik heb veel flexibiliteit om mijn dagen in te delen.”

In onze branche zijn vrouwen meestal in de minderheid. Hoe ervaar jij dat?

“Ik moet zeggen dat ik het werken met relatief veel mannen juist altijd heel prettig heb gevonden. Ik ben erg van ‘doen’ en heb een redelijke no-nonsense-mentaliteit. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat mijn vrouwelijke kwaliteiten ook mijn kracht kunnen zijn. Met name in het coachende stuk van mijn werk, mensen bewust maken van dingen. Daar ben ik steeds meer in gegroeid.”

En Hilde... waarom raad jij mensen aan bij HSO te komen werken?

01

Vrijheid om te ontwikkelen

“Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je bij HSO heel veel vrijheid krijgt om je eigen loopbaan uit te stippelen. Dus wat wil je graag leren en wat heb je daarvoor nodig? Daar staat tegenover dat je dus ook veel verantwoordelijkheid krijgt."

02

Prettig samenwerken

"De collegiale sfeer bij HSO, de manier waarop we met elkaar samenwerken, heb ik ook altijd als heel prettig ervaren. Je werkt immers op projecten heel intensief met elkaar samen en collega’s staan altijd voor elkaar klaar."

“Begin je net met werken en ben je ondernemend en wil je jezelf snel ontwikkelen, dan zit je bij HSO goed! Voor meer ervaren ICT-ers denk ik dat HSO de plek is om uitdagende, complexe en succesvolle projecten te kunnen doen.”

Lees ook de andere verhalen  Alle vacatures