Mitch van den Dobbelsteen bleek een ambitieuze student Bedrijfskunde MER. Hij rondde zijn studie versneld af en na twee stages waarin hij de smaak van data en analytics te pakken kreeg startte hij als Trainee Business Intelligence Consultant bij HSO. Inmiddels is hij een ambitieuze BI Consultant met een flinke drive klanten zo goed mogelijk te helpen bij het oplossen van complexe data- en analytics-vraagstukken.

Mitch, kun je wat vertellen over je studie en je keuze voor HSO?

“Ik heb de studie Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht) gedaan in Nijmegen. Tijdens m’n studie heb ik stagegelopen bij ABN AMRO en op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie. Ik wilde graag weten hoe een grote en juist hoe een kleinere organisatie functioneert. Ik had toen al wel door dat een relatief kleinere organisatie mij wel goed lag, omdat je daar meer stappen kunt zetten, sneller iets kan toevoegen. Mijn stagebegeleider van school had goede contacten met HSO, die op zoek bleken naar deelnemers voor de Masterclass Business Intelligence Consultant. Omdat ik tijdens mij stages met data en datavisualisatie bezig was geweest, bracht mijn begeleider me met HSO in contact. En toen is het heel snel gegaan.”

Welke ervaring deed je op als trainee Business Intelligence Consultant?

“Tijdens de Masterclass en het traineeship kreeg ik tijd om veel kennis op te doen van de producten en diensten van Microsoft en om te ontdekken of mijn interesse meer aan de backend, aan de datawarehousing kant ligt, of meer aan de front-end, dus datavisualisaties en business-informatie. Al snel bleek dat ik het erg leuk vind om met de voorkant bezig te zijn, te sparren met klanten welke informatie ze nu precies nodig hebben, dit zo helder mogelijk te visualiseren. Naast het doen van projecten geef ik ook verschillende presentaties bij klanten. De afwisseling in projecten en presentaties geven vind ik ontzettend leuk. Inmiddels mag ik ook de introductiepresentatie van de Masterclass geven over dit onderwerp, die ik anderhalf jaar geleden nog zelf volgde. Dat is wel gaaf.”

Je hebt geen IT-achtergrond, is dat lastig in je werk?

“Mijn achtergrond in bedrijfskunde komt goed van pas, juist omdat ik gewend ben in processen te denken. Dus dat ik geen hard-core IT-er ben is daarmee eerder een verrijking. Talent voor cijfers en data is natuurlijk wel handig als je aan de slag wil als business intelligence consultant.

Juist het contact met klanten vind ik erg leuk. Het sparren en ze op een andere manier laten nadenken over hun problemen en processen vind ik gaaf. De klant wil natuurlijk het liefst alles, dus dan is het belangrijk om de verwachtingen te managen. Die uitdaging ga ik graag aan. Uitleggen in begrijpelijke taal hoe de techniek werkt is daarbij ook belangrijk en gelukkig krijg ik ook steeds meer kennis van de technologie. Dat gaat eigenlijk heel snel. Natuurlijk heb ik wel eens lastige gesprekken gehad bij een klant, maar daar ben ik goed in begeleid door mijn collega’s en daar leer je wel het meest van.

Zou je HSO aanraden aan andere starters?

“Zeker. Ons team groeit wat betekent dat je in elke rol, maar vooral als junior veel kansen krijgt. Bovendien wordt er bij HSO gewoon goed voor je gezorgd. We hebben leuke uitjes, goede feesten. We zijn net nog als teamuitje naar Barcelona geweest! En heb je een sterk idee en sta je daar helemaal achter dan krijg je de vrijheid om dat te ontwikkelen. Ik werk nu mee aan een intern project, met consultants uit andere teams, en dan is het heel makkelijk om bij anderen binnen te stappen. Dat is heel prettig.”

Dus jij zit nog vol ambitie?

“Ambitie heb ik zeker. Ik wil verder opklimmen en geef altijd 100%. Ik vind het ook tof dat ik nu al als leadconsultant op projecten werk en dat ik zoveel vrijheid krijg. Toen ik bij HSO Analytics begon stelde de directeur me de vraag: ‘Waarom zouden mensen naar jou toe moeten komen?’ Oftewel, wat onderscheidt mij van de ander? Daar ben ik altijd wel mee bezig, zelf mijn doelen stellen, nadenken wat ik wil bereiken en waarmee ik me wil onderscheiden. HSO biedt me daarvoor de kansen.”

Bekijk alle traineeships    Meer verhalen