Bart Prins is Technisch Consultant bij HSO en startte na de Masterclass al na krap zeven weken op zijn eerste klantproject. Geen werkdag is hetzelfde en onder andere het elke dag bijleren en ontwikkelen, maakt dat Bart enthousiast is over zijn werk. In deze blog vertelt hij over zijn achtergrond, zijn keuze voor HSO en zijn werk als technisch consultant.

Bart, wat voor studie heb je afgerond voor je begon bij HSO?

“Na mijn HBO-studie Logistiek & Economie haalde ik een Msc in Groningen in Technische Bedrijfskunde. Tijdens mijn master maakte ik kennis met data-analyses en simulaties. Toen bedacht ik me al wel dat IT mogelijk iets voor me zou kunnen zijn. Via een tip van een studiegenoot kwam ik in contact met HSO. Ik heb eerst een breed verkennend gesprek gehad met de recruiter. Hieruit bleek dat een technische rol me waarschijnlijk het beste zou liggen, omdat mijn interesses meer aan de analytische kant zitten dan aan de proceskant.”

En hoe verliep de start bij HSO?

“Op 1 november 2018 ben ik begonnen als Trainee in het Development team. Ik ben gestart met de Masterclass. In onze lichting zat nog één andere technisch consultant en een aantal internationale collega’s. De Masterclass betekende veel productkennis opdoen, het behalen van Microsoft certificaten, het volgen van softskill trainingen en het uitwerken van business cases. Na ongeveer zeven weken training ben ik gestart op het eerste klantproject bij Kiwa.

Bij Kiwa kon ik direct aan de slag met de integratie van Dynamics 365 CE (CRM) en – Finance (ERP). Omdat dit ook voor HSO een relatief nieuw thema was kreeg ik alle ruimte om dit te onderzoeken en hier kennis over op te doen. Ik had ervaring met Excel en enkele statistiekpakketen en simulatieprogramma’s. CDS data integrator is gebaseerd op Power Query, wat onderwater ook gebruikt wordt in Excel.

Dus een deel van de programmeertaal was herkenbaar, maar ik moest ook veel uitzoeken en zelf speuren hoe dingen werken. Daarbij heb ik veel samengewerkt met een CRM-ontwikkelaar die zich bij Kiwa al wat langer met CDS bezig gehouden had. Een uitdagend maar erg leuk project. Dat geen enkele dag hetzelfde is klopt zeker!”

Kun je iets vertellen over je ontwikkeling als technisch consultant?

“Na de Masterclass ga je bij HSO eigenlijk gewoon door met leren. Het vakgebied van ICT is zo groot. Ik weet nu na een klein jaar eigenlijk steeds beter wat ik allemaal nog niet weet. Continu bijblijven is dan ook best een uitdaging. De technische ontwikkelingen gaan zo snel, voor je het weet is er weer een nieuwe tool of innovatie. Daar moet je wel alert op blijven.

Omdat ik geen achtergrond in ICT heb is elk onderwerp nieuw. Op dit moment ben ik vooral bezig met data-integratie en dat raakt eigenlijk weer alle onderdelen in de verschillende Microsoftpakketten. Je moet kennis en begrip hebben van alle grote applicaties. Met het onderwerp integratie wil ik dan ook voorlopig nog wel door. Daarna wil ik ook wel aan de slag met onderwerpen als datamigratie en autorisatie.”

Het werkende leven bij HSO, hoe bevalt dat?

“Ik vind de werk-privé balans goed te doen. Soms is het natuurlijk wel druk, met name voor een livegang, maar je hebt veel vrijheid om thuis te werken. Ik maak deel uit het van het development team, dat bestaat uit ontwikkelaars en technisch consultants. Als technisch consultant kun je over het algemeen heel flexibel omgaan met waar je werkt. Ik werk ook wat minder op locatie bij de klant dan de functioneel consultants.

Over het algemeen bevalt het werk bij HSO me erg goed. Inmiddels draag ik ook kennis over aan nieuwe trainees en geef ik presentaties bij kennissessies. Ook werk ik mee om best practices op te stellen. Ik vind het boeiend om aan grotere projecten te werken, waardoor je met meerdere pakketten en modules bezig bent.”

Tot slot, heb je nog tips voor studenten of starters die interesse hebben in IT?

“Wat mij goed bevalt is dat je bij HSO enorm veel kan en mag leren. Als consultant leer je ook veel van verschillende bedrijven, plus een berg soft skills die je later in je loopbaan goed kan gebruiken. Het team van techneuten is bij HSO wat kleiner, wat betekent dat we korte lijnen hebben en dat je snel terug kan vallen op collega’s. Ook krijg je sneller meer verantwoordelijkheid.

Omdat je snel start op een klantproject word je wel in het diepe gegooid en je moet zelf om hulp vragen als je die nodig hebt. Ik vind dat erg prettig, maar dat moet natuurlijk wel bij je passen. Ik zou de keuze voor HSO zo weer maken.”

Bekijk vacatures    Meer verhalen